Povratak

Prehrana hrčka | Insekti kao izvor proteina za hrčke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam kineskog hrčka već malo više od godinu dana i nedavno smo mu počeli davati da jede moljce koje mi ulovimo. Čini mi se da mu se sviđaju i da mu potiču instinkte jer je u zadnje vrijeme zbilja živnuo. Zanima me koje još kukce smije jesti zato jer pretpostavljam da npr. ne smije jesti mrave zbog mravlje kiseline, a da li smije jesti kućne paukove koji nisu otrovni? Ema

O: Hrčci su svejedi, što znači da imaju raznovrsnu prehranu koja uključuje različito sjemenje, voće, povrće i povremeno meso.

Oni vole voće i povrće, međutim sa svakim voćem i povrćem se mora paziti na količinu koja im se daje jer previše toga u prehrani može uzrokovati probleme sa probavnim sustavom. Obično je dovoljan mala kockica nekog voća i povrća.

Voće i povrće koje se smije davati hrčcima je špinat, salata, krastavac, tikvica, mrkva (pripaziti na količinu jer je bogata šećerom), brokula (kuhana), cvjetača (kuhana), šparoge, jabuke, kruške, breskve i banane. Ne smije im se davati nikakvo citrusno voće (limun, naranča, klementina, grape i slično), rajčice, čokolada, slatkiši, koštice voća (jabuke, grožđe, šljive, kruške i slično), luk, češnjak, začini, papričice, hrana koja sadrži puno masti, rabarbara, bademi, sve što sadrži dodane šećere, sol, ulja odnosno masti, sirovi krumpir, mahunarke, celer te hrana koja napuhuje kao što je kupus.

Hrčcima se jednom tjedno može ponuditi poslastica kao što je bjeljanjak tvrdo kuhanog jajeta ili crvi brašnari. Oboje su izvrsni izvor proteina. Meso je isto tako izvrstan izvor proteina. Od mesa se smije davati piletina i govedina, a svo meso koje se daje hrčcima mora biti u malim količinima (na vrh prsta) i mora biti kuhano u čistoj vodi u kojoj nisu nadodani nikakvi začini ni ulja. Isto tako može im se jedanput tjedno ponuditi mala količina tvrdog ili svježeg sira. Ukoliko želite, možete im umjesto toga jedanput tjedno ponuditi suhe ili svježe cvrčke ili crve brašnare koji se i inače u prirodi nalaze u njihovoj prehrani.

Vrlo rijetko se hrčcima, u vrlo maloj količini, može ponuditi i kruh, ali on u sebi ne smije imati dodane šećere i mora imati niski udio soli i tu najčešće spad kruh od cijelog zrna ili sa različitim vrstama žitarica. Isto tako vrlo rijetko im se u vrlo maloj količini može ponuditi nezačinjena kuhana smeđa riža, kornfleks, zobene pahuljice te nezaslađeni i nezasoljeni krekeri.

Svako dodavanje nove hrane mora se učiniti iznimno oprezno jer se nikad ne zna kako će hrčak na nju reagirati odnosno da li će imati probavnih problema od nje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr